Buharalı Gencin Aşkı



Buharalı bir delikanlı kızın birine delicesine aşık olmuştu. Onu kazara bir kez görmüş, ilk görüşte ona vurulmuş, gönül vermişti. Fa­kat kavuşma zamanı bir türlü gelmiyordu. Kıza birisini yollasa, gön­derdiği kişi hasedinden o zavallının işini bozardı. Bir mektup yazıp yollasa, okuyan kelimeleri değiştirirdi. Ne kadar çalışıp çabaladıysa sonuç alamamış, kız bir türlü yüz vermemişti. Ne yalvarmanın fay­dası olmuştu, ne hediye vermenin. Tam sekiz yıl bu şekilde sevdiği kızı aradı, yanıp yakıldı.

Arayan sonunda bulur demişlerdir. Sonunda bir gece, bekçinin korkusundan kaçıp bir bağa girdi. Ne görsün, sevdiği kız orada de­ğil mi! Allah hamd ederek:
- Ya Rabb", dedi, sen o bekçiye rahmet et! Hiçbir şeyi hor gör­meyeyim diye bunu şu işe sebep ettin.
Kız bağdan geçen ırmağa yüzüğünü düşürmüş, onu aramak için elinde bir fenerle oraya gelmişti. Delikanlı onu yalnız görünce he­men kucaklamaya, öpmeye kalkıştı.
- Edepsizlik etme, aklını başına al, diye bağırdı kız.
- Burada hiç kimse yok, dedi genç, açılıp saçılmamıza kim ma­ni olacak?! Rüzgârdan başka kımıldayan bir şey yok burada.
- Meğer sen ahmakmışsın, dedi kız, rüzgârı esiyor gördün mü bil ki onu bir estiren vardır.
- Edebe riayet bakımından aptal olsam da vefada, istekte akıllıyım, anlayışlıyım, diye cevap verdi genç.
-  Eğer şu görünen hareketin akıllılıksa gerisini sen tahmin et, dedi kız, bu testiden şimdi ne sızdıysa bundan sonra da o sızacak de­mektir. Sekiz yıldır sende hiçbir olgunlaşma olmamış.
Aşık genç bunun üzerine hileye saptı:
-  Kusuruma bakma, dedi, bana uyacak mısın, yoksa namuslu musun diye anlamak için seni sınadım. Senin namuslu olduğunu zaten biliyordum ama gözle görmek daha inandırıcı.
Genç kız, delikanlının hilesini anlamıştı:
- Gönlündeki hilelerin hepsini anlıyorum. Sen nerde, beni sına­mak nerde!
Kâfirler kendi kusurlarını görmediler de peygamberleri sınama­ya kalkıştılar. Hz. Ebubekir gibi sıddıklar ise mucize istemediler. 

  Mevlana'dan Hikayeler Blog

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana'dan Öğütler ve Nasihatler

Şehzade gerçek aşkı nasıl buldu?

Başımıza ne geliyorsa...