Padişahtan Kaçan Doğan




Padişahlardan birinin avlanırken kullandığı doğan kaçıp un ele­yen bir kocakarının çadırına sığındı. Kadın çocuklarına yemek yap­maya uğraşırken o güzel doğanı görünce tutup ayağını bağladı. Son­ra da kanatlarını ve tırnaklarını kesti. Yemesi için de önüne saman koydu:
- Bu işi bilmeyenler sana iyi bakamamış, dedi, kanatların haddini aşmış, tırnakların uzamış. Ehil olmayanlar seni hasta ederler.
Cahilin dostluğu işte böyledir.
Padişah bütün gün doğanını aradı. Nihayet o kadının çadırını gördü. Doğanın orada toz toprak içinde yattığını görünce ona bakıp ağlamaya başladı:
-Bize karşı vefalı olmadığın için bu durumu hak ettin aslında. Cehennem ehliyle cennet ehlinin eşit olmadığını unutarak cennet­ten kaçtın da cehenneme sığındın.
Doğan, kanatlarını padişahın eline sürmekte, hal diliyle:
- Ey padişahım, demekteydi, sen iyilerden başkasını kabul et­mezsen, benim gibi kötüler nereye gitsin?! Senin lütfün bana bu cü­reti vermektedir.
Yaptığın ibadeti, hayr ü hasenatı Allahu Teala'ya layık sanıp da cürüm bayrağını yükseltme! Senin iyiliklerin bile O'nun huzurunda çirkin görünmektedir. Haddini bil, gurur ve kibre kapılma!

Mevlana'dan Hikayeler


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana'dan Öğütler ve Nasihatler

Şehzade gerçek aşkı nasıl buldu?

Başımıza ne geliyorsa...