Mevlana ve Mesnevi




Mesnevi; Mevlana’nın en meşhur, önemli ve değerli bir eseri. Mesnevi klasik doğu edebiyatında bir şiir tarzının adı. Mesnevi’nin vezni; Fa i la tün -  Fa i la tün – Fa i lün şeklindedir. Mesnevi, altı cilt olarak Fars dilinde yazılmış, 25618 beyitten oluşmuştur.
Mevlana Mesnevi’sinin kendine has bir yapısı ve kurgusu vardır. Hikaye içinde hikayelerle hayata dair çok mevzuları ibretlik anlatımla sunar, Mevlana.
---
Mevlana, çağının insanını, hayatı, olayları, toplumları büyük bir derinlik, incelik, feraset, anlayış ve kavrayışla zevk ve estetiği etkin dil kullanımıyla harmanlamış eseriyle çok özel bir eser oluşturmuştur. Bakışlarındaki mana zerafetinin hayatın işine işlenişi o kadar yalın, sade ve güzeldir ki; yüzyıllar sonra bile bugün o günlerde işlenmiş konuların günümüz toplumlarına ait farklılık kazanacak zenginlik sunduğu aşikardır.
---
Mesnevi’den Hikayeler eserimizle, Mevlana’nın Mesnevi eserinin içinde bulunan birçok hikayenin Mevlana’ya has güzel anlatımı sonrasında hikayeden çıkarılan derslerle çok etkileyici özelliğini taşımasının paylaşımını amaçladık. Böyle bir güzellik paylaşılmalıydı. Ezop’tan Masallar’ın kaynaklarında bile bizim zengin kültürümüzün kullanıldığını görmekle mutluyduk ancak kendi kültürümüzü yeterince anlatamamışlığın verdiği bir kederle böyle bir çalışmaya heyecan duyduk.
---
Mevlana’nın incitmeden, kırmadan, yıkmadan, yakmadan tatlı ve zarif bir anlatım üslubuyla insanı makamdan makama geçirmesi ve hayatın farklı bir penceresinden bakmayı öğretmesi ayrı bir ‘eğitim güzelliği’ olarak algılanmalıdır.
Birbirinden ilginç hikayenin hayatın içine dokunuşunu resmeden bu çalışmanın ‘kültür hayatımıza katkısı’ olacağı inancındayız.
Hikayeler hayattan kopuk değil. Hayatın içinden değerler taşıyor. Hep bir şekilde yaşanılan olayların resmi, belki.. Okurken mutlaka kendimizden de bir şeyler bulacağımız hikayeler de kimi zaman ruhumuz ve yüreğimiz göz yaşı dökecek, kimi zaman teskin olacak..
---
Gönül iklimini çok güzel dokumuş gönül eri Mevlana’ya ait bu hikayeler ‘hayatımıza farklı bir bakış’ kazandıracak!
Mesnevi’den Hikayeler, ‘gönle düşen cemre’ olup içimizde ‘baharlar’ açtıracak!
Bu baharlar ‘hayatın yorumlanışı ve yaşanılışı’na katkı sağlayacak!
Her hikayenin birbirinden farklı konusu ve konuğu var. Hepsinin ayrı bir hikmeti ve güzelliği var. Bütün sunuşların da ayrı tadı, lezzeti var.
Gönül pencerenizle Mesnevi’yi ve Mevlana’yı paylaşmaktan onur duyuyoruz, efendim!

Saygılarımızla..

Abdüllatif ERDOĞAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mevlana'dan Öğütler ve Nasihatler

Şehzade gerçek aşkı nasıl buldu?

Başımıza ne geliyorsa...